Çevrimiçi işletmeniz olsun ya da olmasın internet ortamında marka bilinirliğini ve ziyaretçi potansiyelinizi artırmanız mümkün. Google bu konuda harika bir reklam aracı sunuyor: Google Ads (Adwords).
Google Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?
Google Ads : eski adıyla Adwords reklam hesabının amacı belirlemiş olduğunuz kelimelerde online reklam kampanyaları yayınlamaktır. Bu reklam verme sisteminde kullanıcılar reklamlara tıkladıkça ödeme yaparsınız. Bu ödeme şekline tıklama başına maliyet denir.
Sistemin kullanıcılar reklamlara tıkladıkça ücretlendiriliyor olması, birçok işletmenin Google Ads reklamlarını tercih etme sebebidir.
Google Ads Nasıl Kullanılmalı?
Adwords hesabını kullanabilmek için öncelikle kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt işleminin nasıl yapılması gerektiğine geçmeden önce Google Adwords’ü tanıyalım.
Google Ads reklamları; ayrım yapmaksızın tüm işletmelere hizmet vermektedir. Bu online reklamcılık sistemini kullanmaya başladığınızda, hedef kitlenizin yapabileceği arama sorgularını, ziyaret edebileceği web sitelerini, karşılarına çıkarmak istediğiniz kategori ve konuları belirleyerek özel hedefler oluşturup reklamlarınızı gösterebilirsiniz.
Burada mantık şu şekilde ilerler: Siz işletmeniz için belirlediğiniz reklam kampanyasının “X” kelimede çıkmasını istiyorsunuz. Kullanıcılar “X” kelimesi ile arama yaptıklarında sizin reklamlarınız bu kullanıcılara gösterilir. Reklamınız kullanıcı tarafından tıklanır ve web siteniz ziyaret edilirse her tıklama için ödeme yaparsınız.
Aynı zamanda Google, anlaşmalı web sitelerinde reklamlarınızı görsel olarak gösterebilir. Bu sayede markanızı bilmeyen kitlelere de ulaşmış olursunuz.
Google Ads Reklam Modelleri;
- Görüntülü reklamlar
- Arama ağı reklamları
- Video reklamları
- Uygulama reklamları
Google AdWords sistemini kullanırken kendinize sormanız gereken soru şu şekilde olmalıdır; Rakiplerimiz dururken ziyaretçiler neden bizi tercih etmeli?
Unutmayın ki bu sistemi sadece siz değil rakipleriniz de kullanıyor olacak.
Reklamlar nerede yayınlanır?
Google Ads arama ağı reklamları Google arama sonuçları sayfasının ilk 3-4 sırası veya sonuç sayfasının en altında yayınlanır.
Rekabeti yüksek olan kelimelerde arama yaptığınızda sonuç sayfası genelde yukarıdaki gibi sizi reklamlarla karşılar.
Google reklam sıralamasını ise açık artırma usulüne dayalı olarak belirler. Örneğin siz hedef kelimenizde tıklama başına 1 TL teklif ederken, rakibiniz 1.3 TL ödeme teklifinde bulunursa reklam sıralaması sizden daha üstte olacaktır.
Bunun yanında kalite puanı, verdiğiniz reklamın alaka düzeyi gibi birçok kriter de reklam sıralamasını etkilemektedir. Burada Google’ın sunduğu avantajlar da bulunmaktadır.
Reklam fiyat teklifiniz anahtar kelime için maksimum üst sınırı belirler. Eğer bu kelimde reklamlarınız tıklanırsa teklif ettiğiniz ücreti ödersiniz. Ancak kalite puanınız, reklam metin kalitesi ve performansının yüksel olması bu rakamı aşağı çekebilir.
AdWords reklamlarını kullanırken, dikkat edilmesi gereken birtakım konular mevcut. Hesap kurulumu ve yönetimi, gereksinimler, farklılık oluşturabilecek reklam içerikleri, düzenli takip ve optimizasyon gibi birçok konuda dikkatli olmalısınız.
Önünüzde bir yol haritası olmadan planlama yapmamalısınız. En azından bu sayede harcadığınız para boşa gitmemiş olur.
Google Ads kullanırken şunlara dikkat etmelisiniz;
- Reklam bütçenizi iyi belirleyin
- Anahtar kelime analizini hedefe yönelik yapın
- Gösterim için değil tıklama alabilmek için plan yapın
- Reklam açılış sayfanızı iyi optimize edin
- Yer hedeflemesini iyi analiz edin
- Sonuçları yani elinizdeki datayı iyi yorumlayın ve dönüşüme odaklı reklam kampanyaları oluşturun.
Her işletme özelinde farklı hedefler olmasının yanında yukarıda sıraladığımız maddelere dikkat ettiğiniz sürece Google Ads kullanımı ile web sitenize nitelikli bir dönüş sağlayabilirsiniz.
Google Adwords reklamlarında onayla yayınlansın mantığınız bir kenara bırakın. Optimize et, hedefle, bütçeni belirle, dönüşümü izle, hataları düzelt ve en iyisini yap.
Buraya kadar Google Ads hakkında genel bilgi edindiğimize göre şimdi Google Ads hesabının nasıl oluşturulacağına bakalım.
Google Ads Hesabı Açma
Öncelikle, tarayıcınızın en son sürümünü kullandığınızdan emin olun. Google Ads; Firefox, Internet Explorer, Safari ve Chrome’un en son sürümleri ile uyumludur.
Google Ads reklam hesabını kullanabilmek için oturum açmalısınız:
1.Google Ads ana sayfasına gidin.
2.Sayfanın sağ üst köşesindeki Oturum Aç bağlantısını tıklayın.
E-posta alanına Google Hesabı e-posta adresinizi, diğer e-posta adresinizi ya da gmail kullanıcı adınızı girin.
Açılan sayfada birincil reklam hedefinizi işaretleyin.
Sonrasında dört aşamalı kampanya oluşturma sayfasından ilk olarak İşletme ve Kitle kısmında işletmenizin adını ve web site adresinizi yazın ve ileri tuşuna basın.
Karşınıza aşağıdaki ekran gelecek. Bu ekranda hedef kitlenizin yer belirlemesini yapmalısınız.
Bir sonraki sayfada işletme kategorisi seçimini yaparak devam edin.
İkinci aşamada ise reklamlarınız ekranı karşınıza çıkacak. Bu aşamada reklam kampanyanızı oluşturabilir ve sağ üst köşede bulunan önizleme alanından da kontrol edebilirsiniz.
Herhangi bir yazım hatası olması durumunda sistem sizi aşağıdaki resimde olduğu gibi uyaracaktır.
Üçüncü aşamada Bütçe ve İnceleme sayfasından günlük reklam bütçenizi seçebilir ya da özel bütçe oluşturabilirsiniz.
Bütçenizi oluşturduktan sonra karşınıza oluşturduğunuz reklam kampanyasının son hali çıkacaktır. Burada kampanya ayarlarını inceleyin ve devam edin.
Dördüncü ve son aşamada ise faturalandırma ayarlarını yapın. İlk olarak ödeme bilgilerini onaylayın.
Sayfanın altındaki google ads müşteri bilgileri ve ödeme yöntemlerini eksiksiz doldurun.
Google Ads Hesabınıza Hoşgeldiniz
Dört aşamalı Ads hesabı oluşturma serüveninden sonra artık hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Deneme amaçlı açılmış bir Google Ads hesabının genel görümü ve menüleri aşağıdaki resimde olduğu gibidir.
Şimdi Google Ads hesabınızın menülerini tanıyalım mı? Menülerden en çok kullanacağınız kısım araçlar sekmesidir.
Araçlar menüsünde birçok seçenek bulunmaktadır. Planlama, paylaşılan kitaplık, toplu işlemler, ölçüm, kurulum ve faturalandırma, kampanya sürecinde size birçok konuda kolaylık sağlayacak menülerdir.
Bu menülerde başta SEO çalışmaları yapanlar olmak üzere en çok tercih edilen kısım anahtar kelime planlayıcısıdır. Bu menü ile hem yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz hem de hedef anahtar kelimenizin aranma hacmi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İsterseniz inceleme başlayalım.
Anahtar kelime planlayıcısını açtığınız zaman karşınıza aşağıdaki iki seçenek çıkar. Sol taraftaki seçenekle yeni anahtar kelimeler belirleyebilir, sağ seçenekte ise anahtar kelimenizin aranma hacmi ve TBM (Tıklama Başına Maliyet) bilgisine ulaşabilirsiniz.
Yeni kelimeler keşfedebilmek için aşağıdaki menüleri doldurmalısınız. Ayrıca resimde olduğu gibi herhangi bir web sitesini belirleyerek anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz.
Sonuçları göster dediğiniz zaman anahtar kelime fikirleri ve aranma hacmi gibi birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. Dikkat ederseniz “SEO” kelimesinde çıkan anahtar kelime fikirlerinin maliyeti rekabet ortamından dolayı biraz yüksek.
Aranma hacmi ve tahminleri seçeneğinde ise belirlediğiniz kelimeyi yazarak TBM ve kelime hacmi hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.
Buraya kadar Google Ads hesabı nasıl oluşturulur? detaylı şekilde inceledik. Ayrıca reklam hesabınız hakkında genel olarak da menüleri anlattık
Siz de kendi hesabınızı oluşturarak işletme ve marka değerinizi artırabilirsiniz. Her konuda olduğu gibi yorum kısmından sorularınızı bana yöneltebilirsiniz. En kısa sürede cevap vereceğimden kuşkunuz olmasın.